Gümüş beyaz ve parlak bir metalik elementtir ve periyodik tablonun 47. pozisyonunda yer alır ve Ag sembolü ile temsil edilir. Saf gümüş, tüm elementler arasında en yüksek elektriksel ve termal iletkenliğe sahiptir. Nadir ve değerli bir element olan altının yanı sıra gümüş de insanlık tarihinde binlerce yıldır yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Geçmişte bu metal tel olarak biliniyordu. Tel, Orta Farsça'dan alınmıştır ve Latince'de gri veya parlak anlamına gelen Argentum olarak adlandırılır.
Gümüş, altından daha az dövülebilir olmasına rağmen çok yumuşak, esnek ve dövülebilir bir metaldir. Bu metal küp benzeri bir ağ şeklinde kristalleşir. Gümüşün elektriksel iletkenliği tüm metallerden ve hatta bakırdan daha yüksektir ancak maliyetinin yüksek olması nedeniyle bu özelliği fazla kullanılmamaktadır. Bu metal aynı zamanda diğer metallere göre en düşük temas direncine sahiptir ve bakır, altın ve çinko ile kolayca alaşımlar oluşturur.Gümüş o kadar yumuşaktır ki saf haliyle kullanılamaz, bu nedenle her zaman diğer metallerle karıştırılır.
Bu metal yerkabuğunda saf ve serbest bir element olarak, altın ve diğer metallerle alaşım halinde ve arjantit ve klorargarit gibi minerallerin bileşiminde bulunur. Gümüş çoğunlukla bakır, altın, kurşun ve çinkonun rafine edilmesinin bir yan ürünü olarak üretilir. Gümüş, mikroorganizmaların neden olduğu 650 çeşit hastalığı ortadan kaldırabilmektedir. Gümüşün kullanım alanları arasında takı, mutfak gereçleri, para, diş alaşımları, fotoğrafçılık ve endüstriyel uygulamaları sayabiliriz. Gümüşün pek çok kullanım alanı arasında dezenfekte edici özelliğinin sağlık ve tıbbi amaçlarla kullanılması önemli ve önemlidir; Etki mekanizması tam olarak anlaşılmamasına rağmen.
Antik çağlarda su vb. depolamak için gümüş kaplar kullanılıyordu. Bu saf metal çok yumuşak ve son derece parlaktır. Kuyumculukta kullanılmasındaki en önemli etken kuşkusuz parlaklığı olmuştur. Söylenebilecek diğer şeylerin yanı sıra, mükemmel ısı iletkenliğinden bahsedilmelidir.
Ayrıca gümüş metal, elektron transferi ve elektriksel iletkenlik açısından en iyilerden biridir. Uzun zamandır değerli bir metal olarak kabul edilmiştir ve bazen birçok madeni parada altının yanında kullanılmaktadır. Bu metal piyasada altından çok daha bol olmasına rağmen, doğal bir metal olarak altından daha az bulunur. Yedi eski metalden biri olan bu madde, çoğu insan kültüründe kalıcı bir rol oynamıştır.
gümüş takı nasıl yapılır
Gümüş, mücevher yapımında en popüler değerli metallerden biri olarak bilinir. Bir yanda bu metalle çalışmanın sadeliği, diğer yanda gümüşten yapılan takıların baş döndürücü güzelliği; Hem üreticinin hem de tüketicinin kullanmaya meyilli olması gerekir.Kısmarlama gümüş takılar, takıların müşterinin görüş ve zevkine ve siparişine göre tasarlanıp yapıldığı kuyumculuğun yaygın stillerinden biridir.Birkaç adımdan geçer. bir ürün üretilene ve kullanılana kadar.
Bunlardan en önemlilerinden biri fikrin oluşturulması ve diğer üretim adımlarını tamamladıktan sonra nihai ürünün pazara girdiği ana kalıbın oluşturulmasıdır. Geçmişte ilk fikir zanaatkar tarafından metal, gümüş veya mum üzerine el aletleri kullanılarak geleneksel şekilde kalıplanırdı ve sonuç seri üretim için diğer aşamalara girilirdi.
Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile birlikte kalıplama aşamasındaki çalışma şekli değişmiş ve bu kısım Rhino, Matrix gibi çeşitli modern yazılımlar ile öyle bir şekilde yapılmaktadır ki ilk fikir onaylandıktan sonra işin uzmanları tarafından tasarım yapılmaktadır. yazılımda 3 şekilde yapılır.Sıradaki modeldir ve bu model dünyadaki son teknoloji ile gelişmiş cihazlarda yapılır ve üretim için ana kalıp olarak kullanılır.
Yazılımı kullanmanın benzersiz özellikleri vardır; Diğer özelliklerinin yanı sıra, tasarımcılara hızı ve doğruluğu arttırma, hataları azaltma, ürün ağırlığını kontrol etme, kalıbın yüksek kalitesini, karmaşık ve özel kalıplar yapma imkanı verir.Bu yazılımlar, miktar ve kalitenin artmasına büyük ölçüde yardımcı olmuştur. Bu endüstrinin ürünlerinden. Elbette bu yöntem de uzmanlık ve yüksek tecrübe gerektirmektedir. Ancak, insanlar bir tasarımcı olarak iş piyasasına önceki yöntemden daha hızlı girebilirler. Aslında tasarım ve modelleme bu mesleğin ayrılmaz iki parçasıdır.
Teknik olarak kişiye özel takılarda iki üretim yöntemi vardır:
Günümüzde daha az yaygın olan birinci yöntem tamamen el ile yapılmaktadır. Klasik tasarım, diğer bir deyişle el ile yapılan takı tasarımı, geçmişten günümüze temel bir sanat ve uzmanlık olarak takı imalatında ve üretiminde büyük rol oynamıştır. Tüm disiplinlerde bir ürün üretmek için her şey bir plandan, bir görselleştirmeden ve yaratıcılıktan başlar, farklı fikirlere sahip bir insan tarafından yapılır ve kişi bu fikri yaratıcı zihninde besleyerek yeni bir nesne veya ürün ortaya çıkarır.
Aslında geleneksel yöntemde zihinsel görüntü kağıt üzerine çizim şeklinde nesnel bir görüntüye dönüştürülür. Bu yöntemin dezavantajlarından biri, tasarımcının tasarımını tüm yönleriyle kontrol etmek için tamamen 3B yapamamasıdır, oysa modern yöntemde tasarımcı, bir bilgisayar ve özel 3B yazılım kullanarak tasarlar ve uygular.
Daha yaygın olan ikinci yöntem, tasarım için yazılımların ve üretim ve inşaat için en son cihazların kullanılmasıdır. Bilgisayar destekli takı tasarımı, son yıllarda dünyanın çoğu ülkesinde ve hatta İran'da popüler hale gelen yeni bir tasarım yöntemidir. Bu tür tasarımda, 3 boyutlu yazılımlar (yani takıların sanal olarak oluşturulması) kullanılarak tasarım ve modelleme yapılır ve ardından 3 boyutlu yazıcı cihazları kullanılarak ilk model yapılır ve daha sonra süreçte döküm, takı üretilecek; parçanın malzemesini ve rengini, taşların şeklini ve cinsini zevkinize göre yapma ve hazırlama imkanı verir.
Kalıp kullanarak gümüş takı yapma yöntemi
Model kalıplama, gümüş takı yapmanın en yaygın yöntemi olarak bilinir. Kısaca ilk adımda istenilen aksesuarın bilgisayar, macun veya ahşap modeli hazırlanır ve ardından bir veya iki adımda kalıplama işlemi yapılır.
1- Gümüş almak
Mücevher üretimi için gümüş alımı genellikle bankacılardan, büyük distribütörlerden, aracı kurumlardan vb. yapılır.
2- Takı modelleme
Bilgisayar modellemesi için kağıt eskiz hazırlanıp iyice incelendikten sonra aksesuarın 3 boyutlu tasarımı hazırlanır. Takının 3 boyutlu bilgisayar modeli üzerinde gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra 3 boyutlu yazıcı, cnc freze vb. cihazlar yardımıyla istenilen parça üretilir.
3- Bir model ağaç oluşturmak
Üretilen modelin kalıplanmasını kolaylaştırmak ve üretimi optimum seviyeye getirmek için modelden üretilen çok sayıda parça çeşitli ölçülerde yan yana yerleştirilmektedir. Nihai şekil, modelin ilk parçalarıyla aynı olan dalları olan bir ağaca çok benziyor.
4- Kalıp yapımı
Bu adımda, model ağacı kalıplanır.
5- Kalıplama
Gümüş takı yapımının neredeyse son aşamasıdır. Erimiş gümüş farklı şekillerde kalıba verilir ve soğumasını beklerler.
6- Parlatma
Gümüş yüzük, gümüş tabak, gümüş kravat iğnesi vb. dahil olmak üzere imal edilen tüm parçalar üzerlerindeki fazlalıkların etkisini ortadan kaldıracak şekilde dikkatlice parlatılmalıdır.
7- Kaplama
Genellikle, tüm mücevher üretim atölyeleri, mücevheri yaptıktan ve kalıpladıktan sonra elektrolizle kaplar.
8- Mücevherleri işlemek ve yerleştirmek
Gümüşün fiyatına, taşın boyutuna ve türüne bağlı olarak, bu aşamada farklı tutkal türleri veya karmaşık kabartma işlemi kullanılır.
3 boyutlu yazıcılar kullanarak gümüş takı yapma yöntemi
Takı yapmak, 3D baskının uygulamalarından biridir. 3B yazıcı kullanarak takı yapmanın iki yöntemi vardır: ilk yöntem, nihai ürünün reçine veya balmumu örneğini yapmak ve ardından bunu doğru bir şekilde dökmek ve ikinci yöntem, metal tozunun (altın, gümüş vb.) doğrudan 3B baskısıdır. .). Gümüş takı yapmanın dünyadaki en modern yöntemi, metaller için 3 boyutlu yazıcılar kullanmaktır.
Bu yöntemde takı tasarımı bittikten sonra 3D yazıcı ile ilk model hazırlanır. Bir sonraki adımda kalıplama yöntemine benzer şekilde zımparalama, elektrokaplama vb aşamalar gerçekleştirilir.Ancak şu anda bu takı üretim yönteminde çok yüksek bir hassasiyet yoktur; Ancak onun yardımıyla tüketici pazarına çok yaratıcı ve modern tasarımlar sunulabilir.
Lazer cihazı kullanarak gümüş takı yapma yöntemi
Bu yöntemin gümüş takı yapımında en önemli başarı faktörü, iş hızının çok yüksek olması ve bitiş fiyatının çok düşük olmasıdır. Her parçanın tasarımı bilgisayar tarafından sadece bir kez yapılır ve daha sonra lazer makinesi ile kesilir. Dünyadaki bazı büyük gümüş takı üreticileri, lazer cihazlarını zımparalama makineleriyle birleştirerek yılda birkaç milyon adet üretim gerçekleştirmiştir.
El yapımı gümüş takı üretimi
Genellikle çok özel ve pahalı takılar hat ustaları tarafından yapılır ve... Takı imalathanelerinden 95 ayar yarı mamul bir gümüş yüzük alınır ve üzerine şekil verme, oyma gibi işlemler yapılır.El yapımı gümüş takı yapmanın fiyatı çok yüksek, bazen gümüş fiyatının birkaç katına ulaşıyor. El yapımı gümüş yüzük veya kolyenin üretim süresi, işin nihai ağırlığı, üretiminde kullanılan incelik miktarı, üreticinin itibarı ve üretici markasının yanı sıra nihai fiyat üzerinde önemli bir etkisi vardır.
Gümüş takı yapımında tersine mühendislik yöntemi
Nispeten yeni olan bu yöntemde Mod ve Klass gibi saygın mücevher markaları, 3D tarama cihazları yardımıyla prototipi modelliyor ve ardından kalıplama işlemini gerçekleştiriyor. Bazı durumlarda Cartier gibi ünlü kuyumculuk markalarının ürettiği hazır takılar satın alınıp doğrudan kalıplanıyor.Bu üretim yönteminin en önemli avantajı bitmiş ürün fiyatında ciddi düşüş ve müşterilerin mücevhere erişimi. En yeni takı modelleri en uygun fiyata. .
Takı üretiminde geleneksel yöntemler
1- Gümüş yüzük:
Gümüş yüzük genellikle kalıplama ile yapılır. Bu ürünün üretiminde kalıplamanın en önemli avantajı imalat maliyetinin düşük olması ve ağırlığının düşük olmasıdır.
2- Gümüş bileklik:
Son yıllarda telden veya testereyle dokunan gümüş bileziklere özel bir ilgi var, bu nedenle büyük mücevher üreticileri de üretimlerinde bu iki yöntemi kullanıyor.
3- Gümüş kolye:
Gümüş kolye, genellikle kalıplanarak üretilen takılardan biridir.
4- Gümüş küpeler:
Sadece büyük şirketler değil, küçük üreticiler ve takı üretimi alanında çalışan yaratıcı kişiler; Gümüş küpe yapmak için özel kreasyonlar yapıyorlar. Öyle ki, onu üretmenin hiçbir yöntemi diğer yöntemlerden üstün değildir.
5- Gümüş servisi:
Piyasada bulunan hemen hemen tüm gümüş servisler makine kalıplama ile yapılmaktadır.
6- Gümüş yarım takım:
Bazı nadide yarım takımlarda kalıplamanın yanı sıra, önde gelen ustaların el sanatları da kullanılmaktadır.
7- Gümüş cilt:
Bağlayıcıların üretimi için iki makine kalıplama ve lazer kesim yöntemi daha popülerdir.
8- Gümüş kol düğmeleri ve kravat iğneleri:
Bu ürünün üretim fiyatını düşük tutmak için hemen hemen tüm üreticiler üretimlerinde makine kalıplama yöntemini kullanmaktadır.
Genel olarak:
• Bu yöntemlerin her birinde mücevherin bitmiş fiyatı, teknolojinin türünden, harcanan saatlerden ve üretimlerindeki yaratıcılık miktarından doğrudan etkilenir.
• Takı üretiminde en popüler yöntem hâlâ kalıplamadır ve 3 boyutlu yazıcı kullanımı gibi modern yöntemler henüz üreticiler arasında yer edinememiştir.
• Takı kopyalama yöntemini kullanan üreticilerden gümüş takı almak müşteriler için daha ekonomiktir.
El yapımı gümüş takılar en yüksek üretim maliyetine sahiptir.
Gümüş üzerine isim veya yazı kazıyın
Modeliniz üzerinde dünyanın farklı dillerinde bir harf, isim veya yazı siparişi verebilirsiniz. Örneğin: düğün tarihiniz, nişan yüzüğünüze nişanlınızın adını kazıyın.Siparişlerinizi piyasa fiyatının altında alın.Bütçenize ve zevkinize göre sipariş verdiğinizde, ekonomik durumunuza göre kolayca sipariş verebilirsiniz. Örneğin, eserin kalınlığını azaltarak (iş zarar görmemişse), gümüşün ağırlığını veya gümüş yüzük veya pandantif üzerindeki taş sayısını azaltın. Ayrıca değerli veya yarı değerli bir taş seçerek fiyatlar çok değişir.
Bir gümüş siparişi nasıl fiyatlandırılır:
İstediğiniz modelin değeri ve fiyatı aşağıdaki faktörlere bağlıdır:
• Cevher: İstenen model üzerine yerleştirilen gem türü. (en önemlisi) elmas. Muhteşem; Ve …
• Taşın ağırlığı (birimi karattır ve ağırlığı ne kadar yüksekse fiyatı da o kadar yüksektir ve daha düşükse tam tersi)
• Modelin gümüş ağırlığı (ağırlık ve derecesine göre fiyatı artar ve azalır)
• Tasarım türü (tasarım ne kadar karmaşık ve hassassa, onu yapma süresi de o kadar uzun olacaktır)
Satın aldığı takıları bütçesine uygun olarak seçmek alıcının hakkıdır.
gümüşün özellikleri
Bu metal altından daha fazla bulunur ve çok daha ucuzdur. Gümüşün benzersiz özellikleri, metalin endüstriyel sahnede parlamasını sağlamıştır ve madeni para ve mücevherat alanında uzun bir geçmişe sahiptir ve metalik bir zenginlik ve prestij sembolü olarak yerini korumaktadır.
Yüksek parlaklık ve yansıma, bu metali takı, gümüş eşya ve aynalar için uygun hale getirir. Ek olarak, levhaya dönüştürmedeki esnekliği ve ince ve esnek teller yapmak için mükemmel şekillendirilebilirliği, bu metali endüstriyel uygulamalar için en iyi seçeneklerden biri yapmaktadır. Gümüş ışığa duyarlıdır, bu nedenle geleneksel fotoğrafçılıkta kullanılır. Gümüş öğütülerek toz veya macun haline getirilebilir, traşlanabilir, diğer metallerle alaşımlandırılabilir, basılabilir parçalar halinde düzleştirilebilir, tel olarak ve hatta katalizör olarak kullanılabilir.
gümüş kullanımı
Bu değerli metal, korozyona ve oksidasyona karşı dayanıklıdır ve ısı ve elektriği en iyi ileten olarak bilinir. Öte yandan antibakteriyel ve toksik olmayan özelliğinden dolayı ilaç ve tıpta kullanılmaktadır.Dünyada altından sonra en pahalı metal gümüştür; Gümüşün günlük fiyatı, her ülkenin ekonomik gücüne bağlıdır. Meksika, Amerika ve Çin dahil olmak üzere dünyanın en iyi ve en büyük gümüş distribütörleri ve üreticileri pazarın en büyük payına sahiptir. Gümüş metal, parlak rengi, iyi termal ve elektrik iletkenliği nedeniyle endüstride daha çok kullanılmaktadır.
Gümüşün çeşitli endüstrilerde ve kullanım alanlarındaki çeşitli kullanımlarının açıklanmasına göre, gümüşün değerli metallerden biri olduğu ve en çok kullanımının değerli bir metal olma özelliğinden ve ayrıca elektriksel iletkenliğinden kaynaklandığı sonucuna varıyoruz. Son yıllarda en fazla gümüş tüketimi endüstriyel sektörlerde (özellikle elektronik), takı ve dekoratif aksesuar yapımında, madeni para ve madalya yapımında, fotoğrafçılıkta ve çatal bıçak yapımında olmuştur.
Gümüş servis
Kadınların gümüş takıları arasında genellikle törensel etkinliklerde ve partilerde kullanılan küpeler, bilezikler, yüzükler ve kolyeler yer alır. Gümüş takı endüstrisinde radyum kaplamanın ortaya çıkmasıyla birlikte, gümüş hizmetleri birçok yönden altın hizmetlerini geride bıraktı. Gümüş gelinlik, altın servisten daha şık olan beyaz ve altın olmak üzere iki renge sahiptir. Takı teknolojisinin ilerlemesi ve yeni dekoratif değerli taş türlerinin ortaya çıkmasıyla takım elbise modelleri yeni renklere ve daha etkileyici etkilere büründü.