سنگ زمرد
زمرد تنها سنگ درخشانی است که در میان سنگهای قیمتی با سابقه، درخشانتر از آن یافت نمیشود. این سنگ خواص روایی، علمی و معنوی (باورهای مردم) بسیاری دارد و نه فقط در باورهای قدیم مردم موجود است، بلکه در متون کهن ایرانی نیز خواص و فواید آن ذکر شده است. شاید تا به حال این سؤال برای شما پیش آمده باشد که: «خواص درمانی زمرد از چه زمانی کشف شده است؟ و چرا پوشیدن انگشتر زمرد از سوی جهان اسلام و ائمه معصوم (علیهمالسلام) توصیه شده است؟!» ما در کافه سیلور قصد داریم ضمن تبیین خواص علمی و روایی و درمانی زمرد، تمام ویژگیها و خواص زمرد را به صورت یکجا مورد بررسی قرار دهیم.
ویژگی های مهم سنگ و انگشتر زمرد
*رنگ: همانطور که قبلا ذکر گردید هر چه رنگ سبز این گوهر پررنگ تر و شدیدتر، سرزنده تر و غیر مات باشد ارزش آن چندین برابر میگردد. *وزن: این سنگ ها معمولا در اندازه های کوچک پیدا میشوند. این سنگ اگر بیشتر از ۵۰ قیراط باشد هم قیمت الماس با همین قیراط است! در نتیجه وزن پارامتری اساسی در تعیین قیمت سنگ است.
*درخشندگی: این فاکتور که وابسته به نوع تراش میباشد و همانند سایر سنگ های قیمتی دیگر روی قیمت سنگ زمرد اصل تاثیر ویژه دارد. *شفافیت: گونههای بیعیب و پاک این گوهر معمولا کمیاب و بسیار گرانبها میباشند. ناپاکیها در سنگ زمرد ظاهری شبیه خزه یا شاخههای درخت دارا میباشند. بیشتر گونه های درشت، معایب و ترکهایی دارند و یا رنگ آنها دارای جلوه های ابری است.
انوع زمرد های سنتز شده (Synthetic Emeralds)
نوع سنتز شده لنیکس: این سنگها سنتز شده بصورت بلورهای چهارگوش و نه منشورهای هگزاگونال رشد می کنند. ضریب شکست نوری آنها قدری از نوع طبیعی پایین تر است.
نوع سنتز شده هیدروترمال: ناخالصی های مشخصه شامل اشکال پرمانند (Feathers) از مایعات دوفازی و بلورهای میخی شکل میکروسکپی و ساختارهای رشد شناور کشیده می باشند.
نوع سنتز شده فلاکس: در این روش زمردهای سنتتیک رشد یافته در آزمایشگاه به روش ذوب است و می توانند دارای ناخالصی هایی مانند اثر انگشت ولی در ابعاد بزرگتر باشند و همچنین آثار بجای مانده از فرآیند فلاکس در آنها پدیدار است.
نوع سنتز شده ریجنسی: این نمونه با روش اصیل لیند (Linde) و شیوه یونیون کاربید سنتز شده اند. ضریب شکست نور مشابه نوع طبیعی دارند، گرچه وزن مخصوص آنها قدری پایین تر و 2.68 می باشد. محتوی آهن آنها بسیار کم است و در زیر اشعه ماورا نور چراغ قوه و یا اشعه بنفش موج کوتاه و فلورسانس قرمز رنگ قوی دارند.
انواع سنگ زمرد و مشابهات اسمی آن
رنگ سبز این گوهر در همه جای جهان یکسان نبوده و بیشتر بصورت نوارها و لکه های تیره و روشن دیده می شود. امروزه برخی در تجارت بین المللی جواهرات، دسته ای که عنصر کرومیوم باعث رنگ سبز آنها شده را زمرد دانسته و دسته دیگر را “بریل سبز” می نامند. گاهی واژه هایی نیز با نام Emerald همراه می شوند که معمولا گمراه کننده می باشند که در عکس بالا توضیح داده شده است.
سنگ زمرد به رنگ ، سبز سیر است. به طوریکه رنگ سبز سیر سنگ زمرد با ناخالصی بالا ، ارزش بیشتری نسبت به رنگ روشن تر خود دارد. سنگ زمرد دارای خواص درمانی متعددی است. در تاریخ باستان سنگ زمرد بسیار مورد توجه بوده و ارزشمندترین جواهرات دنیا با زمرد ساخته شدهاند. احادیث مذهبی زیادی هم درباره زمرد نقل شده است. سنگ زمرد به معنی رنگ سبز بوده و نام علمی آن امرالد میباشد. اکثر سنگ زمرد دارای ناخالصی هستند. این ناخالصیها بصورت حبابهای گاز، نوارها و لکههای تیره روشن ، کانیهای مهمان، رعشههای داخلی و... میباشد. البته لازم به ذکر است این موارد هیچکدام عیب و ایرادی محسوب نمیشود. در واقع اکثر جواهرشناسان از همین نشانهها برای تشخیص اصالت نگین استفاده میکنند. در واقع وجود این ناخالصیها ، یکی از نشانههای اصل بودن زمرد است. طی تحقیقات انجام شده ، سنگ زمرد در تاریخ مصر باستان دارای ارزش بالایی بوده و خاندان فرعون از آن استفاده میکردند. همچنین در ساخت حلقههای نامزدی گرانقیمت نیز از سنگ زمرد استفاده میشود.
ویژگی های فیزیکی سنگ زمرد اصل
زمرد (EMERALD) یکی از انواع سنگهای بریل است که با رنگ سبز شناخته میشود. واژه زمرد، از واژه یونایی اسماراگدوس اقتباس شده و به دست آمده است. در اصل کلمه زمرد به معنای رنگ سبز است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید نام فارسی زمرد، دوال یا دوبال است. این سنگ با فرمول شیمیایی Be3Al2(SiO3)6 شامل عناصری از جمله بریلیوم، آلومینیوم و سیلیکات میشود. زمرد و سنگهایی نظیر آکوامارین آبی، مورگانیت صورتی، هلیودور طلایی و بریل با رنگ پریده سبز، به خانواده سنگهای بریل تعلق دارد. زمرد خالص بیرنگ است؛ اما اضافه شدن مقدار کمی از عناصر مانند کروم و وانادیوم باعث میشود که زمرد به رنگ سبز زیبا تبدیل شود. علاوه بر رنگ سبز، زمرد به صورت طبیعی در رنگهای سبز مایل به سیاه، سبز مایل به سفید و سبز مایل به زرد نیز یافت میشود.
حکمای ایرانی و یونانی خواص طبی سنگ زمرد را به این ترتیب میدانند. هر کسی سنگ زمرد را به همراه داشته و یا آن را به شکل دارو استفاده نمایند ناراحتی و درد معده را درمان مینماید. حرکت نبض را تیز و عادی میسازد. روح را تقویت مینماید. مغز و معده و قلب را تقویت مینماید. سنگ زمرد جذام، صرع، تشنج بیماریهای جگر، اقسام بیماریهای سنگی را درمان مینماید. برای گاز معده و استفراغ مفید بوده. زمرد از نظر برودت و یبوست در درجه دوم میباشد. اگر کسی در اثر خوردن زهر مسموم شده باشد و یا اینکه جانوری سمی را نیش زده باشد؛ استفاده از کشته سنگ زمرد را درمان نموده و پادزهر میباشد. (باید دقت کنید که سم به بدن سرایت نکرده و دین نشده باشد. به قدر ۸ دانه گندم از کشته آن به او بخورانید شفا مییابد.)
به همراه داشتن و همچنین استفاده از کشته آن، روح را تقویت کرده، صرع و جذام و بسیاری از بیماریها را شفا میبخشد. مهمترین عامل در سنگ زمرد ابتدا رنگ آن، سپس درونگراها و ناخالصیها است. اگر از سندان Table نگین زمردی به درون آن نگاه کنیم. سرزمین عجیب و با شکوهی داخل سنگ میدرخشد. ارزش این جواهر عالی قابل قیاس و در مواقعی بالاتر از الماس است. ترکها و شکستگیهای داخل سنگ زمرد امری عادی است و کمتر راجع به آن بحث میشود.
قیمت زمرد هندی
زمرد هندی از خانواده بریل است و دارای کمترین قیمت در بین انواع مختلف این گوهر است. این گوهر در بازار ایران غالبا حدود 1 دلار به ازای هر قیراط خرید و فروش میشود. کمی قیمت های بیشتر نیز وجود دارد.
قیمت هر قیراط زمرد زامبیا
زمرد زامبیا سنگی است که از معادن زمرد زامبیا کشف می شود و دارای کیفیت بسیار بالا است و از لحاظ رنگ و شفافیت شهرت دارد. زمرد زامبیا از ارزش بسیار بالایی بین جواهرسازان و گوهرتراشان برخوردار می باشد. قیمت زمرد زامبیا اصل نیز بالا می باشد اما نسبت به کلمبیا یا پنجشیر افغانستان قیمت مناسبتری دارد. قیمت حدودی هر قیراط زمرد زامبیا غالبا در ایران بین 4 تا 40 دلار می باشد اما نمونه ای بهتر در بازار های جهانی تا 2000 دلار نیز قیمت دارند. خیلی کم پیش می آید هر قیراط زمرد زامبیا بیشتر از 2 هزار دلار قیمت بخورد.
قیمت هر قیراط زمرد پنجشیر افغانستان
زمرد افغانستان یکی از انواع زمرد است که در دره های پنجشیر این کشور وجود دارد. این سنگ بسیار شفاف است حتی لکه هایی که ممکن است در دیگر انواع این سنگ وجود داشته باشد در این نوع بسیار کمتر است و بسیار پاک می باشد. سنگ های استخراج شده از این معدن دارای کیفیت بسیار بالایی هستند و قیمت هر قیراط زمرد پنجشیر افغانستان بسیار بالا می باشد و خرید و فروش زمرد افغانستان نه تنها در خود این کشور بلکه در دیگر نقاط جهان (حتی بیشتر از خود افغانستان) هم رواج بسیار دارد. قیمت حدودی هر قیراط زمرد افغانستان (دره پنجشیر) در بازار ایران غالبا از 10 دلار تا 100 دلار و در بازارهای جهانی تا 500 دلار میباشد. البته که نمونه های خاص با خلوص و رنگ عالی تا قیمت 4000 دلار به ازای هر قیراط در بازارهای جهانی معامله می شود. درصورت افزایش وزن نگین به بالای 10 قیراط انتظار قیمت هر گرم زمرد افغانستان تا 50 هزار دلار را نیز داشته باشید. باید توجه داشته باشید بسته به اندازه، رنگ و خلوص آن قیمت می تواند بسیار متغییر باشد. قیمت راف زمرد افغانستان در مقایسه با نگین تراش خورده بسیار مناسب تر است و غالبا زیر 50 دلار به ازای هر قیراط هستند.
قیمت هر قیراط زمرد سبز برزیلی
همانطور که از نام گونه سبز برزیلی مشخص است، این سنگ از معادن برزیل استخراج می شود و به تورمالین سبز (Brazilian tourmaline) شهرت دارد. نکته قابل توجه این است که این گوهر هم اکنون از معادن کشور آفریقا استخراج می شود. هنگام خرید زمرد برزیلی باید به این نکته توجه کرد که قیمت زمرد اصل برزیلی بالا نمی باشد. غالبا قیمت هر قیراط زمرد برزیلی بین 5 تا 500 دلار است. البته که قیمت های بالاتر و پایین تر نیز در موارد خاص خرید و فروش می شود.